Veckans boktips
Varje dag kommer det ut mer än en ny kokbok i Sverige. Utgivningen dignar av sensuella citroner, underbara olivoljor och den senaste hälsometoden. Men vad händer med livsmedlen innan de kommer in i våra kök? Såväl till vardags som till fest sätter vi aningslöst i oss mängder av tillsatser och substitut, lurade av reklamens budskap om hemlagat och hälsosamt. För myndigheterna är det huvudsaken att livsmedlen inte är direkt hälsovådliga. Sedan är det fritt fram att sälja glass som inte är glass och cider som inte är cider. Mats-Eric Nilssons väldokumenterade avslöjanden gäller inte bara skräpmat, utan allt från färskpressad juice och butiksbakat bröd till tryffelolja och balsamvinäger, en vanlig vinäger som sötats och färgats med karamellfärg. Den äkta varan är så dyr att den njuts droppvis med pipett.
Jag har dragit mig lite för att läsa denna bok. Många jag pratat med som har läst den har sagt jag borde inte ha läst den...Men jag är glad att jag äntligen har tagit mig i kragen och plöjt igenom denna guide om industrimatens moderna historia. Även om man inte behöver ändra om sina matvanor helt radikalt så får den en helt klart att tänka en extra gång när man handlar. Helt klart läsvärd.
Kommentarer
Trackback